Η Αμείλικτη Δύναμη του Φωτισμού στην Ακρόπολη: Η Ομιλία της Ελευθερίας Ντεκώ στο Συνέδριο του Travel.gr

Η ομιλία της Ελευθερίας Ντεκώ, Lighting designer, στο συνέδριο του Travel.gr με τίτλο “Ο Ρόλος του Τουρισμού στο Μέλλον της Ελλάδας”, που διεξήχθη στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ξεχώρισε για την ανεπανάληπτη έμπνευση πίσω από τον φωτισμό της Ακρόπολης.

Αναζητώντας την λέξη “τουρισμός”, η επιφανής σχεδιάστρια φωτισμού ανακάλυψε ότι απορρέει από την αρχαία ελληνική λέξη “τόρνος”, που σημαίνει αρχαία μηχανή. Ο τόρνος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τον 19ο αιώνα για τα ταξίδια των Άγγλων ταξιδευτών στην Ευρώπη και την Ελλάδα.

Η Ντεκώ εξέφρασε την ενθουσιαστική της άποψη για την συναντησή της με την αρχαία λέξη και την ιστορία που κρύβει μέσα της. Ο φωτισμός της Ακρόπολης αποτελεί ένα εξαίσιο παράδειγμα του πώς οι αρχαίες μηχανές και η τεχνολογία μπορούν να συνδυάζονται με τον σύγχρονο τουρισμό.

Εξηγώντας την εμπειρία της στον φωτισμό της Ακρόπολης, η Ντεκώ παρουσίασε την πολυπλοκότητα της διαδικασίας και την απαίτηση για απόλυτη ακρίβεια και εξειδίκευση. Ο φωτισμός αυτός αναδεικνύει την ομορφιά και την αρχαιότητα του μνημείου, αλλά ταυτόχρονα επιτρέπει στους επισκέπτες να δουν και να επιδείξουν την προοπτική της μοναδικής αυτής τοποθεσίας.

Μεταφέροντας την ευαισθησία της για τη διάρκεια της παρουσίας του αρχιτεκτονικού κληρονομήματος, η Ντεκώ εξέφρασε την απόρριψή της για την υπερβολική και ακατάλληλη χρήση του φωτισμού σε άλλα μνημεία, που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες.

Έχοντας επηρεαστεί από την ομιλία της Ελευθερίας Ντεκώ, το κοινό αποχώρησε αμφιταλαντευόμενο και συνειδητοποιημένο για τη σημασία του φωτισμού στην ανάδειξη του πολιτιστικού κληρονομήματος της Ελλάδας και της Ακρόπολης. Ο φωτισμός, όπως απέδειξε η Ντεκώ, μπορεί να αναβαθμίσει την επίσκεψη και να προσδώσει νέα διάσταση στην εμπειρία των ταξιδιωτών, διατηρώντας ταυτόχρονα την αρχιτεκτονική ακεραιότητα των μνημείων.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της, η Ελευθερία Ντεκώ άφησε πίσω της ένα δυναμικό μήνυμα για την αξία του φωτισμού στον τουρισμό και την αρχαιολογική κληρονομιά της Ελλάδας. Τονίζοντας τη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας, ξεκίνησε έτοιμη να συνεχίσει να φωτίσει με τον δικό της μοναδικό τρόπο τον πολιτιστικό πλούτο της Ελλάδας και να εμπνέει τους ταξιδιώτες με τον φωτεινό της οράματα.
Πηγή

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα