Ανάπτυξη τουρισμού εκτός αιχμής στην Ελλάδα: Νέες τάσεις και στοιχήματα

Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει κερδίσει πόντους στο επιτυχημένο στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής σεζόν. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν να επισκεφθούν τη χώρα το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου και Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, καθιστώντας την περίοδο αυτή ιδανική για διακοπές. Παράλληλα, η αύξηση των πτήσεων και των αεροπορικών συνδέσεων κατά τους “υποτονικούς” μήνες Απρίλιο – Μάρτιο και Νοέμβριο – Δεκέμβριο συμβάλλει στην ενίσχυση του τουρισμού σε αυτές τις περιόδους.

Η τάση αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της γενικότερης ευρωπαϊκής τάσης, σύμφωνα με έρευνα του Mastercard Economics Institute. Οι ευρωπαίοι τουρίστες προτιμούν ολοένα και περισσότερο να ταξιδεύουν εκτός του καυτού διμήνου Ιουλίου – Αυγούστου, με τις μεσογειακές χώρες, όπως η Κροατία, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, να επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτήν την αλλαγή. Σύμφωνα με την έρευνα, η Κροατία καταλαμβάνει την πρώτη θέση με αύξηση 4,5 ποσοστιαίων μονάδων στις διανυκτερεύσεις από το 2012 έως το 2023, ενώ η Ελλάδα ακολουθεί με αύξηση 4 ποσοστιαίων μονάδων.

Πέραν της Μεσογείου, αυτή η τάση παρατηρείται και σε χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως Δανία, Σουηδία, Φινλανδία και Ολλανδία. Οι αλλαγές αυτές οφείλονται εν μέρει στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και στην αυξημένη διαθεσιμότητα χρόνου εξαιτίας της αύξησης των συνταξιούχων και των οικογενειών χωρίς παιδιά.

Στην επιτυχημένη ανάπτυξη του τουρισμού εκτός αιχμής συμβάλλουν επίσης οι αεροπορικές εταιρείες που αυξάνουν τα δρομολόγια και τις συνδέσεις τους. Η Aegean Airlines, για παράδειγμα, έχει αυξήσει την τάξης του 12% των διαθέσιμων θέσεων εξωτερικού, ενώ στο χειμερινό πρόγραμμα έχει αυξήσει τις συχνότητες και τις διαθέσιμες θέσεις στους μήνες Νοέμβριο και Μάρτιο. Αυτό συντελεί στην μείωση της εποχικότητας και την ευκολότερη πρόσβαση σε περιοχές εκτός των καλοκαιρινών μηνών αιχμής.

Στην τρέχουσα χρονιά, οι φθηνότεροι παραθαλάσσιοι προορισμοί όπως η Αλβανία, η Κροατία και η Τουρκία, έχουν αυξήσει τη ζήτηση τουριστών εκτός των καλοκαιρινών μηνών. Ωστόσο, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία παραμένουν σταθερά δημοφιλείς προορισμοί και κερδίζουν έδαφος εκτός της κλασικής τουριστικής περιόδου.

Με αυξημένη ζήτηση και ανάπτυξη τουρισμού εκτός αιχμής, η Ελλάδα βλέπει τις επιδόσεις της να ενισχύονται και να διατηρούνται σε θετικά επίπεδα. Αυτή η εξέλιξη ανοίγει νέες προοπτικές για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και αποδεικνύει την ανταγωνιστικότητα της χώρας στον διεθνή χώρο.

Πηγή

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα