Ανάκαμψη τουριστικού τομέα: Ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 28,2% το πρώτο τρίμηνο του έτους

Ο τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά στην Ελλάδα, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας εκτοξεύτηκαν στα 942 εκατομμύρια ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, καταγράφοντας αύξηση κατά 28,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ανάκαμψη του τομέα φαίνεται να συνεχίζεται, καθώς οι αφίξεις ξένων τουριστών αυξήθηκαν κατά 24,5% το ίδιο τρίμηνο.

Επιπλέον, τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής αποκαλύπτουν ότι ο κύκλος εργασιών στα τουριστικά καταλύματα, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις εστίασης αυξήθηκε σημαντικά. Το πρώτο τρίμηνο του 2024, ο κύκλος εργασιών στα καταλύματα ανήλθε σε 436,64 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες εστίασης ανήλθε σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό αποτελεί μια αύξηση 13,4% και 9,4% αντίστοιχα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Όσον αφορά τις περιφέρειες, διαφοροποιήθηκαν οι τάσεις της ανάκαμψης. Η Περιφερειακή Ενότητα Κω παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών των καταλυμάτων και των επιχειρήσεων εστίασης, φτάνοντας το 62,9%. Αντίθετα, η Περιφερειακή Ενότητα Θήρας παρουσίασε μείωση κατά 20,2%. Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου επίσης σημείωσαν μικρότερη αύξηση.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σημείωσαν αύξηση τον Μάρτιο του 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Οι αλλοδαποί τουρίστες αύξησαν τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις τους κατά 4,2% και 6,2% αντίστοιχα, ενώ οι ημεδαποί τουρίστες αύξησαν τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις τους κατά 3,1% και 3,8% αντίστοιχα. Παράλληλα, η μέση συνολική διανυκτέρευση ανήλθε σε 2,3 ημέρες.

Οι ενθαρρυντικές αυτές εξελίξεις στον τουριστικό τομέα υποδηλώνουν μια θετική τάση για την ελληνική οικονομία, καθώς ο τουρισμός αποτελεί έναν σημαντικό κινητήριο του ΑΕΠ και της απασχόλησης. Οι αυξημένες ταξιδιωτικές εισπράξεις και ο κύκλος εργασιών στον τομέα αποτελούν θετικό ένδειξη για την ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού και την επίτευξη περαιτέρω ανάπτυξης στο μέλλον.
Πηγή

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα