Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων

Ο ρόλος των σεφ στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την απόφαση που πήραν 21 σεφ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γαστρονομίας, World Culinary Council της Relais & Châteaux. Σε σχετικό ψήφισμά τους, οι σεφ αυτοί αποφάσισαν να σταματήσουν να σερβίρουν χέλι στα μενού τους, θέτοντας έτσι ένα τέλος στη ζήτηση για αυτό το είδος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ethic Ocean, θα ασκήσουν πίεση στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χέλιού πριν τελειώσει ο χρόνος
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Το χέλι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα χέλια υποφέρουν από ρύπανση των υδάτων, καταστροφή των οικοτόπων τους, φράγματα που εμποδίζουν τον βιολογικό τους κύκλο και παράνομη αλιεία. Είναι επίσης τα μόνα ψάρια που αλιεύονται σε νεαρή ηλικία, ενώ χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα. Οι επιστήμονες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη μείωση του είδους από τα τελευταία 20 χρόνια και συστήνουν την αναστολή της αλιείας του
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Η απόφαση των σεφ και η προσπάθεια τους να σταματήσουν τη ζήτηση για χέλια είναι αξιέπαινη. Μπορούν να παίξουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αποφεύγοντας τη χρήση απειλούμενων ειδών στα μενού τους. Παράλληλα, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να δώσουν το παράδειγμα για τη σημασία της βιοποικιλότητας και της προστασίας των ειδών
Ο Πρόεδρος της Relais & Châteaux τόνισε ότι η γαστρονομία εξαρτάται από τη φύση και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του χέλιου και συνεισφέρει στην προσέλκυση των μελλοντικών γενεών για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο είδος
Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλους. Οι σεφ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αγορά και να αλλάξουν τις συνήθειες των καταναλωτών. Είναι καιρός να δώσουμε την αξία που τους αξίζει και να τους αναγνωρίσουμε για την προσπάθειά τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διάσωση των απειλούμενων ειδών.
Πηγή

Τελευταία Άρθρα

Νέος Αέρας στην Τουριστική Θεσσαλονίκη: Ανάλυση των Επισκεπτών και Αναβάθμιση των Ξενοδοχείων

Το 2023 αναδείχθηκε ως μια χρονιά ανάκαμψης για τον τουρισμό της Θεσσαλονίκης μετά την πανδημία, επιδεικνύοντας ικανοποιητικά επίπεδα κίνησης. Αυτά είναι τα

Ο ξενοδόχος του Κέρκυρα Seaways: Ένα μαγικό ταξίδι με τις πιο σύγχρονες πλοιοκτήτριες

Προορισμός Κέρκυρα ή Παξοί; Δεν υπάρχει διαφωνία, αυτά τα πανέμορφα νησιά πρέπει αναμφίβολα να βρίσκονται στο πρόγραμμα των επόμενων διακοπών σας! Και επειδή

Νέα τουριστική στρατηγική για την Ελλάδα: Τα Περιφερειακά Συμβούλια Τουρισμού σε δράση!

Η Υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη, πρότεινε την ιδρύση ενός Ταμείου που θα χρηματοδοτείται από το "Τέλος Ανθεκτικότητας", κατά τη διάρκεια της πρώτη

Η Πρωτοποριακή Δύναμη της Τεχνητής Νοημοσύνης στη Φιλοξενία

Η τεχνητή νοημοσύνη έχει αλλάξει ριζικά τον κλάδο της φιλοξενίας, με την ικανότητά της να επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων και να βελτιώνει σημαντι

Ανάπτυξη τουρισμού εκτός αιχμής στην Ελλάδα: Νέες τάσεις και στοιχήματα

Την τελευταία δεκαετία, η Ελλάδα έχει κερδίσει πόντους στο επιτυχημένο στοίχημα της επέκτασης της τουριστικής σεζόν. Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγου