Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων

Ο ρόλος των σεφ στη διατήρηση της φύσης και της βιοποικιλότητας είναι πολύ σημαντικός. Και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα με την απόφαση που πήραν 21 σεφ από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Γαστρονομίας, World Culinary Council της Relais & Châteaux. Σε σχετικό ψήφισμά τους, οι σεφ αυτοί αποφάσισαν να σταματήσουν να σερβίρουν χέλι στα μενού τους, θέτοντας έτσι ένα τέλος στη ζήτηση για αυτό το είδος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την Ethic Ocean, θα ασκήσουν πίεση στους υπουργούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του χέλιού πριν τελειώσει ο χρόνος
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Το χέλι είναι ένα από τα πιο απειλούμενα είδη στην Ευρώπη και περιλαμβάνεται στην Κόκκινη Λίστα Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN). Τα χέλια υποφέρουν από ρύπανση των υδάτων, καταστροφή των οικοτόπων τους, φράγματα που εμποδίζουν τον βιολογικό τους κύκλο και παράνομη αλιεία. Είναι επίσης τα μόνα ψάρια που αλιεύονται σε νεαρή ηλικία, ενώ χρειάζονται πολύ χρόνο για να φτάσουν στην αναπαραγωγική ωριμότητα. Οι επιστήμονες έχουν εκδώσει προειδοποιήσεις για τη μείωση του είδους από τα τελευταία 20 χρόνια και συστήνουν την αναστολή της αλιείας του
Η Προσπάθεια των Σεφ για τη Διάσωση της Βιοποικιλότητας: Τέλος στο Χέλι στα Μενού των Ξενοδοχείων και Εστιατορίων
Η απόφαση των σεφ και η προσπάθεια τους να σταματήσουν τη ζήτηση για χέλια είναι αξιέπαινη. Μπορούν να παίξουν έναν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας αποφεύγοντας τη χρήση απειλούμενων ειδών στα μενού τους. Παράλληλα, μπορούν να ευαισθητοποιήσουν το κοινό και να δώσουν το παράδειγμα για τη σημασία της βιοποικιλότητας και της προστασίας των ειδών
Ο Πρόεδρος της Relais & Châteaux τόνισε ότι η γαστρονομία εξαρτάται από τη φύση και ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στη βιωσιμότητα και την προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας. Η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην προστασία και διατήρηση του χέλιου και συνεισφέρει στην προσέλκυση των μελλοντικών γενεών για να συνεχίσουν να απολαμβάνουν αυτό το πολύτιμο είδος
Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να είναι παράδειγμα και για άλλους. Οι σεφ έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την αγορά και να αλλάξουν τις συνήθειες των καταναλωτών. Είναι καιρός να δώσουμε την αξία που τους αξίζει και να τους αναγνωρίσουμε για την προσπάθειά τους στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και τη διάσωση των απειλούμενων ειδών.
Πηγή

Τελευταία Άρθρα

Μια μαγευτική περιπέτεια στα 500 χωριά και παραδοσιακούς οικισμούς της Ελλάδας

Η Ελλάδα είναι γεμάτη από καταπράσινα βουνά, γλυκά νερά και άπειρη γραφικότητα. Με τις κατακόκκινες οροσειρές της Ήπειρου, την εκθαμβωτική ομορφιά των νησιών

Νέα αύξηση του τουρισμού στη Θεσσαλονίκη: Ένα δημοφιλές αρχοντικό για Έλληνες και ξένους ταξιδιώτες

Το 2023 η Θεσσαλονίκη παρουσίασε μια δυναμική ανάπτυξη στον τομέα του τουρισμού, καθιστώντας τη μία από τις πιο ελκυστικές επιλογές για ξενοδοχειακή διαμονή

Ο ισραηλινός όμιλος Isrotel ενισχύει τις παρουσίες του στην Ελλάδα

Με μια καινούργια εκδήλωση, ο ισραηλινός όμιλος Isrotel ανακοίνωσε την ανάπτυξη των ξενοδοχειακών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Παρουσιάζοντας τα νέα του σ

Πριν από 250 χρόνια ο Ντέιβιντ Λόου άνοιξε το πρώτο Grand Hotel στην Ευρώπη

Όταν ένας πρωτοποριακός σταρ του κομμωτηρίου αποφάσισε να ανατρέψει τα δεδομένα της φιλοξενίας στην Ευρώπη πριν από 250 χρόνια, δεν φανταζόταν ότι θα ήταν ο δ

Νέα αξιοθέατα της Ελλάδας που θα σας εντυπωσιάσουν – Δείτε το Βίντεο

Όλα αυτά τα χρόνια που ταξιδεύουμε και ανακαλύπτουμε την Ελλάδα, έχουμε συναντήσει πολλά υπέροχα μέρη και θέματα που μας έχουν εντυπωσιάσει. Ωστόσο, υπάρχουν