Ανάπτυξη του Εφήμερου Τουρισμού και Βραχυχρόνιες Μισθώσεις το 2023!
Ο τουρισμός συνεχίζει να επιδεικνύει δυναμική ανάπτυξη, καθώς το 2023 αποτελεί ρεκόρ χρονιά για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Ο κλάδος των βραχυχρόνιων μισθώσεων κατάφερε να ξεπεράσει τις προηγούμενες επιδόσεις του, καταρρίπτοντας τα ρεκόρ του 2022 και του 2019. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας αναλύσεων Airdna για την ευρωπαϊκή αγορά βραχυχρόνιας μίσθωσης, το 2023 αποτελεί την καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ για τις ευρωπαϊκές μισθώσεις τύπου Airbnb.
Η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσε νέα ιστορικά υψηλά και η πληρότητα ήταν διαρκώς υψηλή, τροφοδοτώντας έσοδα και επενδύσεις. Οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 17,3% σε ετήσια βάση, ενώ η ζήτηση αυξήθηκε κατά 14,5%. Οι μέσες ημερήσιες τιμές (ADR) αυξήθηκαν κατά 11,6% σε σχέση με το 2022 και κατά 46,8% σε σχέση με το 2019, ενισχύοντας τα έσοδα ανά διαθέσιμη μίσθωση (RevPAR) κατά 12,1% και 55,8% αντίστοιχα. Οι ταξιδιώτες επίσης επέλεξαν να ταξιδέψουν εκτός της υψηλής τουριστικής σεζόν, αυξάνοντας τη ζήτηση για ταξίδια την άνοιξη και το φθινόπωρο κατά περίπου 15%.
Οι Αμερικανοί αναδεικνύονται ως μία από τις κύριες αγορές που ενισχύουν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ευρώπη, αυξάνοντας τις διανυκτερεύσεις κατά 12% σε σχέση με το 2019. Από την άλλη πλευρά, η ασιατική αγορά δεν κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τη δυναμική της, με μόλις 3,3% των συνολικών διανυκτερεύσεων να προέρχονται από ασιατικούς ταξιδιώτες, μια πτώση 4,8% σε σχέση με το 2019.
Επίσης, η Ελλάδα ακολουθεί τη θετική τάση, με αύξηση 8,8% στις διανυκτερεύσεις το 2023 σε σχέση με το 2022 και αύξηση 27,5% σε σχέση με το 2019. Οι μέσες ημερήσιες τιμές στην Ελλάδα ήταν υψηλότερες από το μέσο όρο της Ευρώπης, φτάνοντας τα 193 €, με αποκορύφωμα την καλοκαιρινή περίοδο όπου έφθασαν τα 224 €.
Παρότι οι πρώτοι μήνες του 2024 φαίνεται να φρενάρουν την ανάπτυξη, εκτιμάται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην τάση των last minute κρατήσεων. Παρά τη μικρή κόπωση, οι προοπτικές για τη βραχυχρόνια μίσθωση παραμένουν αισιόδοξες και συνεχίζεται η ανάπτυξη του τουρισμού.
Πηγή